Voi Ielelor
Măiastrelor
dușmane oamenilor
stăpânele vîntului
doamnele pământului
ce prin văzduh zburați
pe iarbă lunecați
și pe valuri călcați
vă duceți în locuri depărtate
în baltă, trestie, pustietate
unde popă nu toacă
unde fată nu joacă.
Vă duceți în gura vîntului
să vă loviți de toarta pământului.
Suntem supuși unei influențe peste capacitatea noastră de înțelegere?
Întrebarea ce nu dă pace de foarte mult timp. Subiectul este unul complex, care a împărțit lumea de sute de ani în două tabere distincte.
Teoria determinismului susține faptul că tot ceea ce se întâmplă este stabilit anterior de factori care există încă dinaintea nașterii noastre. Așadar, faptele noastre reprezintă o consecință a unor evenimente ce au avut loc cu mult înainte de a lua formă fizică, independent de voința noastră. Psihologii și oamenii de știință sunt de părere că liberul arbitru nu există fiindcă inconștientul are o putere de decizie mult mai mare decât conștientul, fiindu-i superior. Prin urmare, nu putem discuta despre alegeri prea conștiente.
În seria de cărți fantasy romance “Declin Premeditat” – “În cădere liberă” și „În cădere sigură”, autoarea Silvia Frost a ales să abordeze ideea ființelor născute în urma uniunii dintre un înger și o femeie. Dorința autoarei a fost să aducă în prim plan o referință biblică veche de mii de ani, înglobând, totodată, cerințelor și normelor societății actuale. În romanul de iubire menționat mai sus, este redat un Dumnezeu ignorant, nepăsător, dezinteresat de soarta umanității, prezentând, totodată, lupta a doi frați, unul însetat de răzbunare, celălalt egoist, orb la suferințele lumii, interesat doar de câștigul personal
Cele două cărți de dragoste semnate de autoarea Siliva Frost îmbină o sumedenie de crezuri, încercând să valorifice fiecare credință, să prezinte cititorilor personaje complexe, situații reale, existente în istoria omenirii, însă adaugând elemente țesute din propria imaginație, astfel încât să surprindă de fiecare dată.
Cine au fost nefilimii?
„Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută douăzeci de ani!” În vremea aceea s-au ivit pe pământ nefilimi (uriași), mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor și acestea începuseră a le naște fii: aceștia sunt vestiții viteji din vechime.”( Biblia Ebraică – Geneza (Facerea) 6:1-4)
Cu alte cuvinte, nefilimii sunt descendenții îngerilor, ființe hibride născute în urma uniunii dintre un înger și un muritor. Se spune că nefilimii au fost unul dintre motivele principale pentru care Dumnezeu a adus Potopul.
Lupercalia – între celebrare și desfrâu
Ce legătură are Lupercalia cu Ziua Îndrăgostiților?
Lupercalia este una dintre cele mai mari sărbători romane petrecute în Antichitate. Echivalentul românilor a Zilei Îndrăgostiților, Dragobetele, ce se sărbătorește pe 24 februarie. Se spune că Dragobetele a fost fiul babei Dochia, cel care avea rolul de a oficia în cer „nunta” animalelor, fiind considerat ocrotitorul iubirii.
Cu toate acestea, în ciuda acestor sărbători, iubirea ar trebui celebrată în fiecare zi 😊.
Ielele – zâne bune sau călăi?
Ielele sunt făpturi feminine supranaturale cu puteri de seducție. Nu se știe cu exactitate dacă acestea sunt zâne bune sau rele, imaginea lor fiind diferită de la o poveste la alta. Ielele își fac apariția noaptea, dansând goale sau purtând veșminte diafane, în locuri retrase, cum ar fi pădurile, lanurile de cereale, malurile de râu sau la răscruce de drumuri.
În folclor se spune că bărbații se apărau de ele, ținându-le la distanță cu usturoi, busuioc, pelin sau frunze de nuc sau de tei.
Care să fie raționamentul corect?
Pentru cei curioși, în seria de cărți de dragoste „Declin Premeditat”, autoarea dezbate pe larg ideea unui destin implacabil, imposibil de ocolit, precum și fenomenul de predestinare. Povestea se învârte în jurul a două suflete pereche, a căror soartă este decisă cu mult înainte ca ele să se întâlnească. Dacă vor reuși sau nu să treacă peste încercările vieții rămâne să descoperiți 😉.
Dacă v-am stârnit interesul, vă așteptăm atât pe facebook, cât și pe instagram, unde mai putem compara informații, schimba idei și dezbate fapte 😊